Eπειδή πιστεύουμε οτι ο πολιτισμός είναι επένδυση ζωής προσπαθούμε να διοργανώνουμε πρωτότυπες και δημιουργικές πολιτιστικές δράσεις για όλους τους πολίτες. Στα πλαίσια αυτής της κίνησης είναι και η διοργάνωση διαφόρων φεστιβάλ γεμάτα συγκινήσεις, μάθηση, γεύσεις και μυρωδιές που στόχο έχουν την ψυχαγωγία και την αναβάθμιση του χώρου της Πλαζ Αρετσού.

Ο πολιτιστικός τομέας μπορεί αναντίρρητα να λειτουργήσει ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της χώρας μας και να προσφέρει πολύτιμες ευκαιρίες στην κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης.

Η Δ.Ε.Τ.Ε.Κ. Α.Ε. ΟΤΑ αρωγός σε κάθε προσπάθεια  αναβάθμισης της ποιότητας ζωής των κατοίκων του Δήμου Καλαμαριάς και του ευρύτερου συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης διοργάνωσε σε συνεργασία με διάφορους κοινωνικούς και πολιτιστικούς φορείς Φεστιβάλ αρκετά από τα οποία έγιναν, στην πορεία του χρόνου, θεσμός στα δρώμενα της Θεσσαλονίκης. Παρακάτω παραθέτουμε κάποια παραδείγματα Φεστιβαλ που φιλοξενήθηκαν στον όμορφο χώρο της Πλαζ Αρετσού.


festival-2

FESTIVAL-1Φεστιβάλ Διεκδίκησης Ίσων Δικαιωμάτων

Την Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011, διοργανώθηκε Φεστιβάλ διεκδίκησης Ίσων Δικαιωμάτων  από την Ομάδα Δράσης Νέων με Αναπηρία, η οποία αποτελείτο από μέλη του προγράμματος Αυτονομία και Επικοινωνία της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης & Δημόσιας Υγείας Καλαμαριάς και σε συνεργασία με μεταπτυχιακούς και προπτυχιακούς φοιτητές του τμήματος Ψυχολογίας του ΑΠΘ. Το Φεστιβάλ  πραγματοποιήθηκε στην πλαζ Αρετσού, δίπλα στο Δημοτικό Αναψυκτήριο. Το πρόγραμμα περιλάμβανε μεταξύ άλλων και συναυλίων συγκροτημάτων όπως τους Cabaret Balkan, Three Seasons και Return to Litany κ.α. Το μήνυμα του Φεστιβάλ σύμφωνα με τους διοργανωτές: «Το Φεστιβάλ Διεκδίκησης Ίσων Δικαιωμάτων στοχεύει στην μετάδοση του μηνύματος της συλλογικής προσπάθειας για την ανατροπή των διακρίσεων αλλά και μεταλαμπάδευση της ελπίδας για μια ζωή με αξιοπρέπεια για όλους…».

Το Φεστιβάλ επαναλήφθηκε και στις 26 Ιουνίου 2012.


AfisaFoodForGoodΦεστιβάλ Φαγητού

Εδέσματα από 42 χώρες του κόσμου, μεταξύ των οποίων, η Ακτή Ελεφαντοστού, η Νιγηρία, η Ινδία και η Βραζιλία, δοκίμασαν οι επισκέπτες στο Φεστιβάλ Φαγητού «Food for Good» που διοργανώνεται τα τελευταία χρόνια στην Πλαζ Αρετσού. 

Γυναίκες από 42 χώρες μαγειρεύουν τοπικά παραδοσιακά φαγητά και τα προσφέρουν στους επισκέπτες της εκδήλωσης. Οι επισκέπτες έχουν την δυνατότητα με 10 ευρώ να γευτούν εδέσματα από τις τέσσερις χώρες. που θα επιλέξουν και να δροσιστούν με δύο ποτά, ενώ παρακολουθούν το πλούσιο φολκλορικό πρόγραμμα. Το Φεστιβάλ Φαγητού διοργανώνει η ΕΝΩΣΗ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΕΘΝΟΤΗΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ( Ε. Α. Λ. Ε. Γ. Θ. ), υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμαριάς και τα έσοδα διατείθενται σε φιλανθρωπικές οργανώσεις και συλλόγους της Θεσσαλονίκης.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, ο Δήμος Καλαμαριάς και η I.W.O.G. τήρησε το ετήσιο γευστικό της ραντεβού με τους κατοίκους της Καλαμαριάς. 

Την Κυριακή 2 Ιουνίου 2013 στην πλάζ της Αρετσούς στην Κρήνη, ο Διεθνής Σύλλογος Γυναικών Ελλάδος συνδιοργάνωσε για δέκατη έκτη συνεχή χρονιά   μαζί με την Οργάνωση Γυναίκες των 5 Ηπείρων το διεθνές φεστιβάλ φαγητού “FOOD FOR GOOD”. Στο φεστιβάλ φέτος συμμετείχαν περισσότερες από 40 χώρες και οι εκπρόσωποι τους ετοίμασαν πιάτα από την παραδοσιακή κουζίνα της χώρας τους. Στις 20:30 άνοιξαν οι πόρτες στην πλάζ  Αρετσούς και οι επισκέπτες μπόρεσαν να γευτούν παραδοσιακά εδέσματα από όλο τον κόσμο με την συντροφία μουσικής και πολλών θεαμάτων από τις ομάδες που συμμετείχαν στην διοργάνωση.

 


protoleiaΦεστιβάλ «Πρωτόλεια Δρώμενα»

Με στόχο την ανάδειξη νέων καλλιτεχνών και την προσβασιμότητα του κοινού σε κάθε έκφραση τέχνης φεστιβάλ «Πρωτόλεια Δρώμενα» που θα πραγματοποιήθηκε από τις 19 έως τις 22 Αυγούστου στην πλαζ της Αρετσούς. Το εγχείρημα ήταν μια πρωτοβουλία των ομάδων «ΑΝΑΖΗΤΗΤΕΣ Θεάτρου» και «New Artist» που έγινε πραγματικότητα με την υποστήριξη του δήμου Καλαμαριάς.

Ένα μεγάλο μέρος του φεστιβάλ ήταν αφιερωμένο στα παιδιά. Εκτός από παιδικές παραστάσεις και εκθέσεις ζωγραφικής, υπήρχαν παράλληλες ψυχαγωγικές δράσεις για δημιουργική απασχόληση των παιδιών.


400parathinoupoliΠαιδικό Φεστιβάλ «Παραθινούπολη»

Το 2012 το παιδικό φεστιβάλ για παιδιά προσχολικής και σχολικής Αγωγής έως 12 ετών,που έχει γίνει θεσμός για τον Δήμο Καλαμαριάς, μετακόμισε στην Πλαζ Αρετσού σε μια προσπάθεια αναβάθμισης και ανανέωσης του.

Η “Παραθινούπολη” είχε ως θέμα “Ζούμε Θεσσαλονίκη!”, ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στην επέτειο των εκατό χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης. Στα πλαίσια του αφιερώμεταος τα παιδιά είχαν την ευκαιρία μέσα από δημιουργικά ερεθίσματα να γνωρίσουν την ιστορία της πόλης. Στην διοργάνωση συμμετείχαν με εκπαιδευτικά προγράμματα, πρωτότυπες δράσεις, διαδραστικά παιχνίδια, δρώμενα και παραστάσεις, φορείς, μουσεία, μη κυβερνητικές οργανώσεις, καλλιτεχνικές και παιδαγωγικές ομάδες. Στις έντεκα διοργανώσεις που προηγήθηκαν έχουν συμμετάσχει αφήνοντας το δικό τους, ξεχωριστό στίγμα στο θεσμό, σχεδόν όλα τα μουσεία της πόλης, οργανώσεις με αναγνωρισμένο ανθρωπιστικό και περιβαλλοντικό έργο, πολιτιστικοί φορείς, παιδαγωγικές ομάδες καθώς και καλλιτέχνες από τη Θεσσαλονίκη, την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό, δίνοντας πλουραλιστικό και διεθνή χαρακτήρα στο φεστιβάλ. Μπορείτε να κατεβάσετε από εδώ το  πρόγραμμα

Η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε από την Τρίτη 22  Μαΐου έως Κυριακή 27 Μαΐου.


metro festival1o METRO FESTIVAL

Το φεστιβάλ διοργανώθηκε το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012, στην πλαζ Αρετσού, στα πλαίσια του οποίου  ο κόσμος είχε τη δυνατότητα να απολαύσει μια μουσική βραδιά με τους: Γιώργο Γελακάρη & Stage Band, STARBEAT και Δημήτρη Λέκκο. 


6η Γιορτή (Φεστιβάλ)  Μπύρας. 

Στις 22 Ιουνίου έως τις 28 Ιουνίου 2009 φιλοξενήθηκε η 6η Γιορτή Μπύρας στον χώρο της Πλαζ Αρετσού. Ο επισκέπτης είχε την ευκαιρία να απολαύσει μεγάλη ποικιλία από εγχώριες και εισαγόμενες ετικέτες πάντοτε συνοδευόμενα από θεσπέσιους μπυρομεζέδες ενώ ταυτόχροναν την διάθεση ανέβαζαν έντεχνα και ροκ σχήματα.